Päivitys 3.12.2020: Tapahtuma on peruttu Varsinais-Suomen uusien kokoontumisrajoitusten vuoksi. DocTurku ry pyrkii esittämään The Jump-elokuvan alkuvuodesta 2021.

Kylmän sodan vuosina 1970-luvulla amerikkalainen partiolaiva kohtaa Yhdysvaltain itärannikolla neuvostoliittolaisen laivan keskustellakseen kalastusoikeuksista Atlantilla. Kun neuvostokomentajat ovat Yhdysvaltain rannikkovartioston aluksella keskustelemassa, liettualainen merimies hyppää laivaltaan, jäistä merta hipoen, yli kolmen metrin matkan amerikkalaisalukselle. Hän rysähtää laivan kannelle ja epätoivoisesti anoo turvapaikkaa. Yrityksestä huolimatta amerikkalaiset epäonnistuvat suojelemaan liettualaista, ja neuvostoliittolaiset saavat liettualaisen käsiinsä sekä palauttavat tämän takaisin alukseensa. Tämä on kuitenkin vasta tarinan alku.

Elokuva hyödyntää harvoin nähtyä arkistomateriaalia, ja liettualaismies, Simas Kudirka, esittää itse dramaattiset hetket uudelleen tuona kohtalokkaana päivänä. Kudirkasta tulee petturi, minkä vuoksi tämä tarina on yksi suurimpia kylmän sodan sekasotkuja. Vangitsemisen, outojen kohtalonkäänteiden ja tunteikkaiden uhrauksien kautta tarina on fiktiotakin oudompaa – ja ennen kaikkea universaali vapauden symboli.

Ohjaus: Giedre Zickyte
Liettua, Latvia, Ranska 2020
Kesto: 85 min.
Kieli: Liettua, englanti, tekstitykset englanniksi

MITÄ? The Jump -dokumenttielokuva ja oheisohjelmaa
MISSÄ? Bar Ö, Linnankatu 7
MILLOIN? 8.12.2020. Lipunmyynti 18:00, ohjelma 18:30 lähtien
PALJONKO? 5 € – liput ovelta klo 18 alkaen tai etukäteen Tictedistä (saatavilla myöhemmin)