Dokkarisyksy alkaa taas!

Perinteiseen tyyliin Doc Lounge -klubit järjestetään aina kuun toisena tiistaina. Heti kärkeen sanottakoon, että seuraamme koronatilanteen kehittymistä. Jos tilanne pahenee, joudumme mahdollisesti perumaan tapahtumat.

Näillä kuitenkin lähdetään liikkeelle! Tällä kaudella dokkarimme kertovat muun muassa risteilyistä, paronista, luokasta, valtakunnallisesti arvokkaasta Seilin saaresta, tutkimuksesta, sairaaloista, Filippiineistä, huumeista, väkivallasta, uskonnosta, Neuvostoliiton ja Yhdysvaltojen suhteesta, Liettuasta ja merenkäynnistä.

Ensimmäinen elokuva King of the Cruise on poikkeusnäytös sikäli, että se esitetään 1960-luvun risteilyaluksella, laivahostelli Borella (Linnankatu 72). Muut elokuvat esitetään tutussa ja turvallisessa Bar Ö:ssä (Linnankatu 7). Jokaisena esitysiltana lipunmyynti alkaa kello 18:00 ja ohjelma klo 18:30.

Konseptiimme kuuluu, että jokaisen elokuvan yhteydessä on paneelikeskustelu, elokuvan tekijöiden haastattelu, lyhytelokuva tai muuta lisäohjelmaa, joka syventää elokuvan teemaa. Tiedotamme oheisohjelmasta etukäteen kunkin elokuvan Facebook-tapahtumassa.

Yksi elokuvalippu maksaa 5 euroa, paitsi King of the Cruise, jonka liput ovat poikkeuksellisesti hieman kalliimmat eli 7 euroa. Korkeampi hinta johtuu upeasta, erityisestä esityspaikasta.

Lippuja on mahdollista hankkia kolmella eri tavalla: paikan päällä joko käteisellä tai MobilePaylla, tai sitten etukäteen Tictedistä. Suosittelemme etukäteisostoja! Niiden avulla pääset sisään sujuvasti, ja paikkasi on taattu. Käteisellä maksamista välttämällä parannamme myös tapahtumien hygieenisyyttä.

Pyrimme järjestämään mahdollisimman turvallisia tapahtumia. Asettelemme pöydät ja tuolit valmiiksi tilaan niin, että kävijöiden välillä on turvaväliä. Lippuja myydään vähemmän kuin yleensä, mutta tapahtumamme eivät normaalitilanteessakaan ole valtavia, sillä niissä on paikalla tyypillisesti 20–40 ihmistä. Tapahtumissa on saatavilla käsidesiä, ja kannustamme maskien käyttöön.

Myymme myös kausikortteja, jotka oikeuttavat kaikkiin kevään viiteen elokuvaan. Kausikortti maksaa 16 euroa. Sen voi ostaa S/S Boresta syksyn ensimmäisen elokuvan yhteydessä 8. syyskuuta – tai sovitusti muuhun aikaan!

Nähdään näytöksissä!

Syksyn elokuvat

8.9.2020 King of the Cruise (Facebook-tapahtuma)

Rikas ja tuhlaileva skottilaisparoni viettää aikansa hurjilla risteilyaluksilla kyyhkyläisten, rikkaiden perheiden, työtä painavan henkilökunnan ja eläkeläisten seassa. Kokonaisuus on kelluva mikroyhteisö, joka näyttää joillekin vetoavalta ja toisille inhottavalta.

King of the Cruise seuraa paronia nimeltä Ronald Busch Reisinger of Inneryne yhdellä hänen monista turmeltuneista lomaristeilyistään. Paroni on ensisilmäyksellä äänekäs mies, joka kerskailee asemastaan ja tuhlailevista elämäntarinoistaan ja samalla esittelee feudaalista täkkiään ja kuninkaan viittaansa laivan kannella.

Lähempää katsottuna dokumenttielokuva tutkii jotain suurempaa: ihmisen tarvetta tulla nähdyksi ja arvostetuksi.

13.10.2021 Själö – The Island of Souls (Facebook-tapahtuma)

Vuosisatojen ajan Seilissä, eristetyllä saarella Itämerellä, toimi suljettu instituutio. Se oli tarkoitettu viimeiseksi asuinpaikaksi sosiaalisesti poikkeaville naisille. Paikkaan vangittuja hylkiönaisia tutkittiin ja mittailtiin – hyvin samalla tavalla kuin tieteilijät tutkivat sittemmin tutkimuskeskukseksi muutetun paikan ympäristöä.

Samalla kun nuori tutkija kerää näytteitä saarelta, menneisyys ilmestyy lähettämättömien kirjeiden kuiskauksina ja sairaalan tyhjissä huoneissa. Tilan täyttävät piilotetut muistot, kun näkymättömät arkistot alkavat taas elää. Kenen tarinat muistetaan, ja kenet unohdetaan?

Elokuvan musiikista vastaa Lau Nau.

10.11.2020 Aswang (Facebook-tapahtuma)

Jomari, 6, pitää itsestään huolta odottaessaan huumeiden vuoksi vankilassa olevaa äitiään. Kadut ovat suuri selviytymispeli, jossa fantasia ja todellisuus helposti sekoittuvat. Hän kertoo elokuvan tekijälle, että poliisi joskus kysyy häneltä tietoa alueen huumeidenkäyttäjistä. Yhtenä päivänä Jomari katoaa.

Kahdessa vuodessa yli 20 000 miestä, naista ja lasta taptetaan Duterten huumeidenvastaisissa sodissa Filippiineillä. Aswang seuraa sekä pienen pojan syntymistä kammottavaan järjestelmään että miehen taistelua järjestelmää vastaan. Samalla elokuva dokumentoi kasvavaa väkivaltaa, Manilan pimeää puolta ja uhrien koteja.

Veli Jun, uskonnollinen veli ja kuvajournalisti, viettää iltansa rikospaikoilla ja hautajaisissa dokumentoidakseen tapauksia ja auttaakseen ihmisiä hautaamaan kuolleet. Syvästi uskonnollisessa yhteiskunnassa, ihmiset avaavat sydämensä ja surunsa papiston jäsenelle helposti. Uhrit kertovat veli Junille myös huumepoliisin hyväksikäytöistä sekä esimerkiksi salaisesta vankilasta, jossa pidetään ja kidutetaan ihmisiä rahan riistämiseksi. Veli Jun ja hänen kollegansa paljastavat salaisen vankilan, mutta tuhoisin seurauksin.

8.12.2020 The Jump (Facebook-tapahtuma)

(Elokuvalla ei ole vielä traileria.)

Kylmän sodan vuosina 1970-luvulla amerikkalainen partiolaiva kohtaa Yhdysvaltain itärannikolla neuvostoliittolaisen laivan keskustellakseen kalastusoikeuksista Atlantilla. Kun neuvostokomentajat ovat Yhdysvaltain rannikkovartioston aluksella keskustelemassa, liettualainen merimies hyppää laivaltaan, jäistä merta hipoen, yli kolmen metrin matkan amerikkalaisalukselle. Hän rysähtää laivan kannelle ja epätoivoisesti anoo turvapaikkaa. Yrityksestä huolimatta amerikkalaiset epäonnistuvat suojelemaan liettualaista, ja neuvostoliittolaiset saavat liettualaisen käsiinsä sekä palauttavat tämän takaisin alukseensa. Tämä on kuitenkin vasta tarinan alku.

Elokuva hyödyntää harvoin nähtyä arkistomateriaalia, ja liettualaismies, Simas Kudirka, esittää itse dramaattiset hetket uudelleen tuona kohtalokkaana päivänä. Kudirkasta tulee petturi, minkä vuoksi tämä tarina on yksi suurimpia kylmän sodan sekasotkuja. Vangitsemisen, outojen kohtalonkäänteiden ja tunteikkaiden uhrauksien kautta tarina on fiktiotakin oudompaa – ja ennen kaikkea universaali vapauden symboli.