Doc Lounge -klubit ovat palanneet kesätauolta! Ensimmäistä kertaa ikinä dokkariklubeistamme pääsee nauttimaan myös kausikortin kanssa. Elokuvissa käyminen on entistäkin huokeampaa!

Perinteiseen tyyliin Doc Lounge -klubit järjestetään joka kuun toinen tiistai. Yksi elokuvalippu maksaa 5 euroa, ja kausikortti oikeuttaa kaikkiin syksyn neljään elokuvaan. Kausikortti maksaa 16 euroa. Sen voi ostaa Bar Ö:stä syksyn ensimmäisen elokuvan yhteydessä, 11.9. Varaathan mukaasi käteistä!

Kauden neljä elokuvaa kattavat laajan kirjon teemoja: kaunokirjallisuus, japanilainen kulttuuri ja kieli, animaatio, kääntäminen, tanskalainen kulttuuri, rikkaus, Amerikka, ”amerikkalainen unelma”, kapitalismi, perhe-elämä, valokuvaus, maidontuotanto, ilmastonmuutos, terveys, Eurooppa, maanviljely, politiikka, kansalaisjärjestöt, taide, vaihtoehtokulttuurit, sairaudet, museot, yhteiskunta turvaverkkona ja musiikinteko – isoimmat teemat mainitakseni!

Kaikki elokuvat esitetään Bar Ö:ssä (Linnankatu 7). Jokaisena esitysiltana lipunmyynti alkaa kello 18:00 ja ohjelma klo 18:30. Konseptiimme kuuluu, että jokaisen elokuvan yhteydessä on keskustelua, elokuvan tekijöiden haastattelua, työpajoja tai muuta lisäohjelmaa, joka syventää elokuvan teemaa.

Nähdään näytöksissä!

 

Syksyn 2018 Doc Lounge Turku -klubit: 

11.9.2018 Dreaming Murakami (Facebook-tapahtuma)

 

Mette luki ensimmäisen Haruki Murakami -romaaninsa yli 20 vuotta sitten, kun Murakami ei vielä ollut suuri kirjailijatähti kuten nykyään. Siihen aikaan hän ei voinut kuvitellakaan, miten tämän japanilaisen kirjailijan kuvitteelliset maailmat muovaisivat ja muuttaisivat vielä hänen omiaan.

Sittemmin Mette Holmista tuli kääntäjä, ja nyt hän on käyttänyt tuhansia tunteja Murakamin arvoituksellisten ja puhututtaneiden tarinoiden kääntämiseen tanskalaisille lukijoilleen. Nämä tarinat ovat pitäneet miljoonia omistautuneita lukijoita otteessaan ympäri maailmaa. 

Samalla kun Mette ponnistelee löytääkseen täydelliset käännöslauseet Murakamin erityisten, haaveilevien hahmojen suuhun, rajat todellisuuden ja mielikuvituksen välillä alkavat sumentua.

 

9.10.2018 Generation Wealth (Facebook-tapahtuma)

Valokuvaaja Lauren Greenfieldin postikorttimaisen täydelliset kuvat Amerikasta esittävät materialistista kulttuuria, jolla on pakkomielle omaan kiiltokuvaansa. Greenfield on kuvannut 25-vuotisen uransa aikana syväluotaavasti rikkautta ja vaurautta (englanniksi wealth). Elokuvassa ruoditaan tätä kulttuuria ja palataan puhumaan vanhojen kuvattavien kanssa. Dokumentti on yhtä aikaa valokuvallinen matka, muistelu ja historiallinen essee, joka esittää maailmanlaajuista kasvutaloutta, korruptoitunutta amerikkalaista unelmaa sekä kapitalismin, narsismin ja ahneuden tuloksia.

 

13.11.2018 The Milk System (Facebook-tapahtuma)

 

Maito edustaa etenkin yhtä asiaa: terveyttä. Se tavataan nähdä luonnollisena ja ravinteikkaana aineena. Tämä on juuri se syy, miksi maito on iso juttu markkinoilla.

Mutta onko maito todellakin terveellistä? Elokuvan tekijät lähtivät selvittämään maidontuotannon kuvioita kriittisellä silmällä. He tapaavat maanviljelijöitä, meijereiden omistajia, poliitikkoja, lobbaajia, kansalaisjärjestöjä ja tieteilijöitä. Jokaisella on omat näkemyksensä tämän maailmanlaajuisesti suuren teollisuuden arvoista ja seurauksista.

Oltiinpa sitten Euroopassa, Aasiassa tai Afrikassa, maito on allegorinen malli kasvavaksi tarkoitetusta, globaalista ruoantuotannosta ja sen seurauksista. Dokumentti paljastaa yllättäviä totuuksia maidontuotannon taustalla. Kuka hyötyy ja kenen kustannuksella? Onko tällä teollisuudella tulevaisuutta, ja mitkä ovat vaihtoehdot?

The Milk System on elokuvallinen matka eri mantereiden läpi – matka, jolla puretaan ennakkoluuloja ja tarjotaan ratkaisuja ongelmiin.

 

11.12.2018 The Goodiepal Equation (Facebook-tapahtuma)

Goodiepal (oikealta nimetään Kristian Parl Bjorn Vester, s. 1974-76) on tanskalainen muusikko, performanssitaiteilija, luennoitsija ja aktivisti, joka operoi yhteiskunnan äärilaidalla. Goodiepal ajaa tuhansia kilometrejä itse rakentamallaan polkupyörällä, jonka avulla hän tuottaa sähkön keikoilleen. Hän on julkaissut levyn, jonka sisällä on aito 500 kruunun seteli mutta jota myydään 250 kruunulla. Goodiepal on tehnyt koko maallisesta omaisuudestaan näyttelyn Tanskan kansallismuseoon ja luo taidettaan instituutioiden ja normien ulkopuolella.

Goodiepalin paras ystävä, entinen 60-luvun rocktähti Poul-Erik, on myös todellinen eksentrikko joka asuu roskalavoilta keräämiensä tavaroiden keskellä. Hänen unelmansa on omistaa yksi kappale jokaista ihmisen tekemää esinettä. Poul-Erik on Goodiepalille tärkeä yhteistyökumppani, vaikkakin yleisön mielestä Goodiepal olisi parempi ilman apuriaan.

Goodiepalia varjostaa perinnöllinen aivoja rappeuttava Huntington Chorean tauti, joka on ajanut hänen sukunsa miehiä itsemurhaan. Hänen päästään myös löytyy outoja kasvaimia ja hän alkaa hukkaamaan ja unohtelemaan asioita. Erilaiset sairaudet varjostavat myös hänen lähipiirinsä elämää. Goodiepalin aktivismi saavuttaa myös koko ajan radikaalimpia muotoja ja hän ajautuu jatkuvasti kauemmas yhteiskunnan turvaverkoista. Goodiepal haastaa pohtimaan omaa maailmankuvaamme. Mitä meistä jää jäljelle, jos ainoastaan palvelemme järjestelmää? Mikä on Goodiepalin yhtälö?