Uuden vuosikymmenen dokkarit ovat täällä!

Perinteiseen tyyliin Doc Lounge -klubit järjestetään aina kuun toisena tiistaina.

Tällä kaudella dokkarimme kertovat muun muassa satanismista, Yhdysvalloista, uskonnoista, perhepolitiikasta, Kiinasta, kehopositiivisuudesta, feminismistä, turismista, matkustamisesta, tietovuodoista ja transihmisistä.

Kaikki elokuvat esitetään Bar Ö:ssä (Linnankatu 7). Jokaisena esitysiltana lipunmyynti alkaa kello 18:00 ja ohjelma klo 18:30.

Konseptiimme kuuluu, että jokaisen elokuvan yhteydessä on paneelikeskustelu, elokuvan tekijöiden haastattelu, lyhytelokuva tai muuta lisäohjelmaa, joka syventää elokuvan teemaa. Tiedotamme oheisohjelmasta etukäteen kunkin elokuvan Facebook-tapahtumassa.

Yksi elokuvalippu maksaa 5 euroa. Lippuja on mahdollista hankkia kolmella eri tavalla: paikan päällä joko käteisellä tai MobilePaylla, tai sitten etukäteen Tictedistä. Suosittelemme etukäteisostoja! Niiden avulla pääset sisään sujuvasti, ja paikkasi on taattu. Toisinaan tapahtumamme myyvät loppuun.

Myymme myös kausikortteja, jotka oikeuttavat kaikkiin kevään viiteen elokuvaan. Kausikortti maksaa 16 euroa. Sen voi ostaa Bar Ö:stä syksyn ensimmäisen elokuvan yhteydessä 14. tammikuuta – tai sovitusti muuhun aikaan!

Nähdään näytöksissä!

Kevään elokuvat

14.1.2020 Hail Satan? (Facebook-tapahtuma)

Hail Satan? on inspiroiva ja viihdyttävä dokumenttielokuva, joka summaa yhden Yhdysvaltojen värikkäimmän ja kiistellyimmän uskonnollisen liikkeen erikoisen nousun. Satanic Templen jäsenet ovat hyviä puhumaan medialle ja järjestävät taitojensa avulla sarjan julkisia esiintymisiä ja tempauksia, joilla halutaan tuoda esiin uskonnollista vapautta ja haastaa korruptoitunutta auktoriteettia. Toiminnallaan he osoittavat, että järkevä idea, härnäävä huumorintaju ja jokunen kapinallinen ystävä vie pitkälle: näillä elementeillä pystytään järisyttämään käsitystämme vallasta.

Hail Satan? on viehättävä, hauska ja ajatuksia herättävä. Elokuva esittää väärinymmärretyt kansalaiset uudessa ja ajankohtaisessa valossa. Näiden ulkopuolelle jääneiden satanistien järkkymätön sitoutuminen sosiaalisen ja poliittisen oikeuden ajamiseen on voimaannuttanut tuhansia ihmisiä ympäri maailmaa.

11.2.2020 One Child Nation (Facebook-tapahtuma)

Kiinan yhden lapsen politiikka oli raju väestönhallintakeino, jonka vuoksi kiinalaiset pariskunnat saivat hankkia vain yhden lapsen. Menettely päättyi vuonna 2015, mutta politiikkaa toteutettiin vahingollisella tavalla ja sen vuoksi kiinalaiset alkavat vasta nyt käsitellä traumojaan asiaan liittyen. Elokuvan ovat tehneet palkittu dokumentaristi Nanfu Wang (Hooligan Sparrow, I Am Another You) ja Jialing Zhang.

One Child Nation on yleisluontoinen katsaus tämän tuhoavan sosiaalisen kokeen vaikutuksiin ja elokuva, joka paljastaa yhden ihmisoikeusrikkomuksen toisensa jälkeen. Politiikka johti hylättyihin vastasyntyneisiin lapsiin, pakkosterilointeihin ja pakkoabortioihin sekä hallituksen sieppauksiin. Wang tonkii pelottomasti omaa henkilökohtaista elämäänsä kertoen kokemuksestaan tuoreena äitinä ja jakaen perheenjäseniensä omia kokemuksia yhden lapsen politiikasta. Dokumentti näyttää arkistopropagandamateriaalia, uhrien ja politiikan toteuttajien lausuntoja. Lopputulos on paljastava ja tärkeä katsaus hyytävään ja ennennäkemättömään hetkeen ihmiskunnan historiassa.

One Child Nation on pysäyttävä, monisävyinen kritiikki sitä ajattelutapaa kohtaan, joka suosi kansallista agendaa ihmishenkien sijaan. Elokuva on ensimmäinen tallenne, jossa kollektiivista tragediaa puretaan ja kuvaillaan sanoin. Se tallentaa totuuden, vaikka Kiina on jo aloittanut hävittämään ”väestösotansa” kauhujen jäljet ihmisten muistista ja arkistoista.

10.3.2020 Fat Front (Facebook-tapahtuma)

Neljä nuorta skandinaavinaista, Helene, Marte, Pauline ja Wilde ovat lihavia, mutta he eivät häpeä sitä. He ovat osa kasvavaa läskiaktivistien liikettä, joka tukee lihavia naisia ja taistelee kehopositiivisuuden ja monipuolisuuden puolesta. Viesti on seuraava: olet kaunis sellaisena kuin olet. Naiset yhdistyvät ja tukevat toisiaan ryhmätapahtumissa ja ulkoillessa.Fat Front antaa katsojille näkymän heidän elämiinsä.

Pauline järjestää vaatekirppiksen plussakokoisille, Helene pitää luentoja lapsille kehopositiivisuudesta ja Wilde sekä Marte lähtevät mukaan katumielenosoitukseen, joka peräänkuuluttaa kaunista muotia kaiken kokoisille. Uhmakkaiden kuvien ja videoiden laittaminen someen vie paljon aikaa. Tavoitteena on tavoittaa aina lisää naisia.

Elokuva on pääpiirteissään kevyt ja optimistinen, mutta haastatteluista välittyy myös sydämen tuska. Useimmat naisista ovat kamppailleet painonsa kanssa ja kohdanneet ennakkoluuloja koko nuoruutensa ajan. Nyt he näkevät itsensä ensimmäistä kertaa kauniina ja voimakkaina naisina, jotka jättävät hyvästit syyllisyyden ja itseinhon tunteille.

14.4.2020 Carnival Pilgrims (Facebook-tapahtuma)

Jokainen nykyaikainen ihminen matkustaa ja tietää, mistä turismissa on kyse… Vai onko näin? Mietimme koko ajan kiivaasti, minne haluamme matkustaa, milloin ja miten. Niin kiivaasti, että pysähdymme harvoin kysymään itseltämme seuraavaa: miten kaikki nuo matkat vaikuttavat meihin? Carnival Pilgrims on turistikokemuksen olemuksen tutkimus ja elokuvallinen kiertue joidenkin maailman ikonisimpien, arkkityyppisten pyhiinvaelluskohteiden luo. Elokuva katsoo tiukasti, mitä näissä loputtoman hauskuuden karuselleissa oikein tapahtuu.

12.5.2020 XY Chelsea (Facebook-tapahtuma)

Entinen sotilaan ja transnaisen Chelsea Manningin piti viettää loppuelämänsä miesten vankilassa, sillä hän vuoti 750 000 dokumenttia Wikileaksiin. Vuoto on Yhdysvaltain historian suurin. Presidentti Barack Obama kuitenkin vapautti hänet tammikuussa 2017. Presidentin teko jakoi niin Yhdysvaltoja kuin koko maailmaakin, sillä vapautus oli ennennäkemätön ja kiistanalainen.

XY Chelsea seuraa paitsi Chelsea Manningin poistumista vankilasta seitsemän vuoden jälkeen, myös hänen uuden elämänsä alkua. Samaan aikaan Manning joutuu kohtaamaan menneisyytensä kauaskantoiset seuraukset. Hän on historiallisen vuodon päätekijä ja pahamaineinen paljastaja, mikä teki hänestä väistämättä julkisuuden hahmon. Toisaalta hän samalla muuttuu naiseksi, joka hän aina tiesi olevansa.

XY Chelsea on kiehtovan, ainutlaaituisen ja monimutkaisen naisen intiimi henkilökuva. Manning on todellinen kapinoija ja ulkopuolinen, joka teki ensin historiaa ja jonka täytyy nyt aloittaa uusi elämä maailmassa, joka ei varsinaisesti toivota häntä tervetulleeksi. Tämä maailma on alusta kasvavalle nationalismille ja suvaitsemattomuudelle. Viha ja eriytyminen jakavat koko Amerikkaa.